Tuesday, 9 April 2013

Tarikh Ini Dan Tarikh Yang Sama 4 Tahun Lepas

Assalam
Ye..tarikh ini 9/4/2013

aku dapat arahan masuk wad for my new ULFAH's dan pada tarikh yang sama tanggal 9/4/2009 empat tahun sudah aku ditempat hospital yang sama untuk melahirkan NUR SYAKIRAH ULFAH dan alhamdulillah jika tiada aral melintang aku akan melahirkan anak kedua pada tarikh yang sama juga..in sha Allah dan doakan aku serta my ULFAH's ni selamat ye..moga di permudahkan..amin...

Dan Tarikh Yang Sama 4 Tahun Lepas


Dua hari sebelum 9/04/2009 aku ntah berjangkit dengan sapa pun xtau la. Tetiba pulak batuk2..masa tu xkuat sangat la..esok nye pulak datang pakej dapat batuk dengan selsema..ada rasa sakit tekak sekali..kira datang demam la.. Aku memang malas la nak pegi klinik..pasal fikir nanti 9hb dah nak pegi cek-up kat klinik..leh la cek skali..pada 09/04/2009 pagi2 dah gerak pegi klinik dengan abe...sepatutnye aku wat appoiment tghari..tapi dah demam kan..datang pagi la..sampai klinik aku letak la buku pink tu pada kotak yang tulis appoiment kul 8pg, tp misi tu dajal tul..dia kata temujanji aku ptg nape datang pagi..so di lewatkan pukul 9.30pg..tension tul..padahal aku gtau dah yang aku ni demam..kira bagi la perhatian dulu kan..drpd menunggu lama aku ngan abe pun pegilah sarapan dulu kat gerai depan klinik tu..aku order nasi lemak dengan teh ais.. Selesai makan kami masuk balik dalam klinik..duk lebih kurang 15minit baru la dpt no giliran..emmm tu baru nombor..belum giliran lagi…duk dlm 20minit baru misi panggil untuk cek darah dengan berat dulu..timbang berat aku masa tu dah 82kilo..kira kurang sekilo la dari yang bln lepas..kendian cek tekanan darah pulak..sekali cek 140/90…misi bagi rehat kejap..kendian cek lagi 130/90…rehat lagi…last cek 140/90…mmg xleh nak watpe..mmg darah aku dah tinggi pasal badan panas..demam..klu ikut normal darah 120/80 je..dan sebelum ni pun BP aku maintain je..xpenah tggi..kesihatan memang ok..kira 110/70 tak pun 100/80..lepas cek BP aku kena tggu lagi..tggu sampi giliran la pulak..aduhh lama tul..penat ar nunggu je lebih ½ jam tunggu baru la sampai giliran aku di panggil..cam biasa misi cek2 perut.tekan2 perut dengar nadi baby..kata misi “ank puan sihat” emm aku mmg tau ank aku ni mmg shat sejahtera selalu..tp time tu aku lak la yang xshat nye..selesai cek2 bagi nasihat misi suruh datang wat temujanji 16hb pulak..aku iye kan je la..xlama kendian misi suh aku jmpa doc pasal BP aku yang tinggi tu la..bila aku msk bilik doc je terus doc ckp anta aku ke hospital trus la..xde komen pape lagi..aku tanya gak ‘kenapa’ kann…. doc ckp takut sawan datang je…ehhhhh ada ke sawan..ape kene mengena dengan sawan kan..pastu doc suh panggil abe…doc gtau abe yang aku kene dihantarkan ke hospital…abe ‘ok’ kan je la..kami xkisah sangat pun psl brg2 baby memang dah tersedia dalam keta sebulan lebih dahhh.. Stanby utk terus bawak ke hospital pun..ok, pastu aku kene cucuk kat belakang telapak tgn…ada memula misi cucuk…tapi xkene urat….waaaaarrggghhhhh sakit tau..pas cabut jarum dia kata kene cucuk lagi kat tmpat urat yang betul…klu xreti cucuk baik xpayah cucuk kannn wat sakit org je...pastu datang la pulak satu attandan ni..kira dia pakar gak la cucuk mencucuk ni…tepuk2 kat balik tepi lengan aku ni..skali cucuk je trus kene…haaa..kan senang..cubala panggil budak ni awal2 tadi lagi..kan senang..aku pun xsakit…kira 2x cucuk gak la..pas2 aku diberi masa berehat sementara nak sediakan ambulance..abe tunggu kat luar je la lepas doc pggil dia td..kira nanti abe follow ambulance la ke hospital..emm aku baring pun dekat 15minit gak la..boring tul aku lama sangat dah nunggu rasenye..misi kata ready je aku pun turun dari katil..ingat nak jalan je..psl aku masih mampu lagi la berjalan..bukan nye ada rasa pening atau pun nk pitam ke…tp nak jugak dia suh aku naik atas kusi roda tu.. Aku pun no komen naik je la..misi yang tolak..tapi dia xkuat sangat..aku kan berat hehe..mujur ada budak trainning laki tu..dia la yang tolak..sampai kat vani ambulance…sampai kat van aku naik panjat sendri la..xkan tu pun harap org dukung kot…tapi kan mmg depe nak dukung..aku yang xnk pasal malu ramai la org tgk..aku mampu lagi wat sendiri..aku bkn nye ada rasa sakit ke apa ke pun…so aku pun baring la dalam ambulance tu sampai hospital…dalam perjalanan memang aku xde pikir pape pun..harap2 dapat bersalin kan ank aku ni dengan sempurna dan cukup sifat dah la…bersyukur…abe lak follow naik keta la ke hospital..

Labor room – emmm tunggu lagi
Sesampai nye di hospital ambulance terus anta ke labor room..masa tu memang depa xkasi aku jalan langsung dah..main angkat2 dengan seret2 atas tilam je la…sampai la depa angkat masuk dalam labor room..time tu aku tengok jam dlm bilik tu pukul 1tghari..sampai je kat hospital kena cucuk lagi..ades bape kali mau cucuk ni…terima je la..aku xmau banyak songeh sangat…byk doktor yang jenguk2 tulis2..ntah ape depa buat pun xtau la..ntah apa depa tulis pun xpaham la..tebal file aku tu depa tulis…sorang doktor pompuan melayu sorang doktor pompuan sikh sorang doktor laki cina sorang lagi doktor laki India…(kira sikh cina dengan India tu doktor praktikal kot)…tgk mcm depa nak belaja je..lepas pada tu doktor melayu tu scan perut aku lagi…tgk keadaan baby baik sihat tubuh..aku tanya laki ke pmpn tapi doktor pn xtau..dia xnmpk…emm ank mama ni xdok diam kat dalam perut mama ekk..lepas pada tu doktor cek anu aku..katanye lus…harapan aku boleh la bersalin normal…tapi aku xde rasa tanda2 nak bersalin ataupun sakit..lepas pada tu dia kata kena operation pasal nak bersalin normal pun kepala baby senget skit sebelah kiri..adui sayang…nape lari…duk la kat laluan yang betul..aku kata nanti la..dia ok la balik...tapi xdapat minum la…abe mane abe…aku tggu abe masuk bilik tapi xmasuk..aku nak abe….dekat kul 3 baru abe masuk…aku nk cakap ngan abe tp abe xmasuk pun…bila dapat masuk abe kena pakai baju plastic lagi…cam mamat jual daging potong kat tesco lak hehe..mujur xkena pakai topi yg keje kilang 2 hehe..

Operation Theater tingkat 3 - HRPB
Kesian pada abe petang tu dalam 6.30 aku suruh dia balik rehat aje nanti malam datang la sebab kata doktor operation untuk bersalin malam nanti kul 10.00 malam.. Aku pun relex aje dan sempat jugak la tidor. Sedar pun lepas ada doktor kejutkan pasal kena inject lagi..aduihai entah keberapa kali kena pun xtahu la aku.. Dalam pukul 7.00ptg kot katanya nak bawak aku ke bilik OT dah..aikk apsal awal sangat kan.. Katanya pukul 10.00mlm nanti..alasan dorang kata bilik tgh free baik wat cepat..aku minta izin tunggu la abe aku datang dulu pun klu dah nak bersalin..aku belum sempat nak mintak maaf dan halalkan segalanya lagi.. Ok katanya dorang sndiri akan hubungi abe so aku pun xtelefon la..ye la aku memang xleh nak bergerak dah dari atas katil tu. Setiap kali batuk/selsema aku rasa seksa sangat tertarik habis urat-urat dalam perut aku ni. Dalam pukul 8.30malam tu aku dah dibawa ke kawasan bilik OT hati dok bertanya abe aku mana..aku nak suami aku..genggam dan salam tangannya..tapi aku hanya dapat pandangan dan lambaian tangannya sahaja dari kejauhan..sebab kawasan luar bilik OT pun orang luar xleh masuk apatah lagi dalam bilik OT memang xboleh masuk langsung laa. Huhu sebak jugak aku tau time tu..xsempat jumpa dan berkata apa-apa doktor jamin "x ada apa-apa semua akan selamat dan puan akan jumpa suami puan selepas bersalin nanti" ye syahdu hati aku mana ko tahu..dalam bilik OT semua barang dah ready tunggu aku masuk aje..masuk dalam bilik aku kena inject lagi separuh badan ntah berapa kali cucuk aku xpasti la banyak sangat. Yang pasti cucukkan itu lebih dari 5kali.. Ye aku masih sedar..tu bius kebas untuk separuh badan je dari pinggang hingga kaki tapi aku xnampak sebab ada penghadang depan aku..cuma terasa masa panas pisau belah perut aku dah mencucur keluar air ketuban melimpah. Sebelum tu aku masih merasa panas badan ni..persoalan dok bertanya kenapa la misi2 ni selimut tebal badan aku ni..ye la time tu xtau lagi apa tujuannya..rupa lepas keluar aje baby aku berasa seram sejuk..menggeletar badan aku..rasa xcukup kain yang misi tu selimutkan pada aku..Pada pukul 9.07mlm (dalam rekod buku la) aku bersalin dan lepas pada tu penglihatan rasa kabur tapi aku masih sedar..aku dengar bunyi anak aku nages..dan doktor tunjuk jantina anak pada aku. Pandangan pertama "LELAKI" masih kabur tapi masih mencuba teka lagi "EH..PEREMPUAN" doktor minta aku betul pastikan anak aku tu jantina apa "YE PEREMPUAN" anak aku perempuan..psl memula tu aku perasan tali pusat dia laa terjuntai tu yang ingatkan lelaki hahaha..lepas tu baru misi pegi cuci dan bersiapkan anak aku tu..dan aku xjumpa dah. Menurut abe aku ank aku dibawa keluar dari bilik OT dan dia nampak sempat mengucup dahi anak sahaja. Seusai siap aje aku dikeluarkan dari bilik OT dan menunggu ambulance ambil aku bawak ke wad bersalin dan aku ditempatkan ke bilik khas sebab aku kan demam huhu..menurut doktor lepas bersalin operation dalam masa 6-8jam aku xboleh nak bergerak atau turun dari katil tu la. Keluar aje bilik OT tu sempat la aku ketemu abe..then dah xjumpa mana dia pegi ntah..Lepas tu ada misi datang bagi satu beg plastik kaler hitam katanya URI ada dalam ni. boleh bagi dekat suami bawak balik. Abe pun dekat pukul 1.00pagi kot baru balik ke rumah kesian dia seharian di hospital mujur ada kawan sorang yang meneman dia. Menurut kata dia pegi jumpa baby dan azankan baby..wuuuu aku terasa syahdu aje mendengarnya..kenapa xterjadi depan mata aku moment2 manis gitu. Tido malam aku masa tu walaupun tidak diganggu oleh baby tapi xlena selang 20minit kain yg melekap kat lengan aku ni mengembang sndiri..(bacaan BP) macamana la nak lena kan..baru nak lena dah terkejut..pastu bila kesan ubat bius tu dah beransur hilang aku berasa perit dan sakit sangat kat tempat belah tu..bagai ditarik-tarik kain lampin sampai regang..sakit sungguh sakit.. 

10 jam selepas bersalin..........bersambung


Friday, 16 November 2012

Akhirnya…Alhamdulillah


As-Salam
Emmm.. macamana aku nak mulakan penulisan kali ni…rasa macam kekok pulak bila dah lama tak menaip panjang-panjang nih..ok lah street to the titik aje la..aku nak cite kan kesah aku dapat “orang baru” lagi..ngeeeee yang nombor 3 tau kali ni –padahal entry story lepas je cite pasal gugur kan- tak apa laa..tu yang namanya REZEKI. Kurniaan Allah SWT nak bagi pada aku. Alhamdulillah. Amin
Macam-macam dugaan jugak la nak dapatkan yang no3 punya ni. Kesabaran aje lahh. Tahun lepas pada 15/9/2011 anak pertama aku masa tu berumur 2thn 5bulan dan aku disahkan mengandung..tapi aku alami keguguran pada usia kandungan 11minggu lebih. (ni kalau kata gugur ramai yang dok fikir yang aku ni jatuh laa…pastu kuar darah la kann??? Padahal idak gitu kejadiannya. Punca aku gugur tu kerana janin xmembesar dalam kandungan aku.) Bila scan, gambar scan menunjukkan seperti janin tu seusia 6minggu aje dan aku serta cheq abe mengambil keputusan utk “cuci” janin yang tak “menjadi” tu di hospital kerajaan aje pada 7/12/2011. Selepas itu aku berpantang hanya 2minggu aje dan berurut.
 Lepas pada pantang tu selang sebulan macam biasa la period aku kembali normal macam biasa (psstttt..kitaran period aku normal tau selang 28-30hari sejak dari mula lagi) Pada 3/5/2012 last period aku dan selang 6bulan selepas keguguran..xdtg bulan dah.. Tapi  aku abaikan aje dan tak ambil kisah sangat kalau lewat setakat 15hari tu macam pasti aje diri ini mengandung lagi. Bila dah lebih sebulan lewat aku pun beli la pregnancy test tu. Orang lain bila dah beli test aje la cepat-cepat kan… tapi aku dok sambil lewa aje lagi..lepas seminggu beli baru test kuikuikui… tapi bila buat pregnancy test..result  nyaa

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

NEGATIF.. uolss..

hah…jangan nak beliak mata sangat yee.. kalau ikutkan masa tu memang dah lebih 2bulan xde nak mai period aku. Tapi aku..hah encik abe pun kata degil..xcaya..aku beli lagi..nah kali ni aku beli 3pcs terus hahaha tamak kan aku. Selang seminggu lepas test yang pertama tu aku cuba lagi dan keputusan kali ke-2 ni macam ada kekeliruan sikit. Hah ni rupanya…

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

 macamana nak baca result ni?

Apa pendapat korang yang tengok..ada ke idok?? Huaaahuhu pada aku..hoho tentu-tentu la aku xcaya. Try test lagi pakai yang lain pulak. Tapi kali ni aku nak pakai yang digital test punya. Hoho mahal woo yang digital ini punya aku beli. Membebel en. Abe aku masa beli benda alah ini bila aku sebut harganya. Tapi hah apa aku kira kann..aku xpuas hati aku beli laa..lantak la mahal pun hehehe (mau nye xbising..dah duit dia..hahaha) ok aku pun test la buat kali ke-3 ni. Acecece kekonon digital ni bacaan keputusannya nanti mesti tepat dan aku pun test la..

-


-


-


-


-


-


-


-


-


-



keputusannya

Sama juga. Untuk makluman pembaca sekalian (ewah mcm ramai je) yang test digital ni punya bila dah pakai untuk ujian urine aku.. TAK BOLEH BACA RESULT nye pasal aku dah tersalah gunapakai benda tu..haiyaaa..manyak rugi wooo. Kesudahannya aku pakai aje la test yang biasa tu untuk test buat kesekelian kalinya (kali ke-4) dan keputusannya

-


-


-


-


-


-


-


-


-


-

serius memang xde “ISI”

Selang beberapa hari abe bawak aku ke klinik pakar wanita. Setelah aku cite masalah aku. Doctor yang bertugas scan perut aku. Tapi gambar scan masih samar-samar dan dia mintak izin aku untuk scan ‘rodok’ dibawah pulak. Katanya mungkin lebih terang klu kita tengok dari sini. Boleh Nampak apa yang ada. Ye memang Nampak “kantung” tapi katanya tu kantung period yang xpecah, bukannya kantung baby. Bezanya kantung tu nampak menggerutu sikit macam sebiji strawberry. Kalau ada baby, kantung tu licin je macam sebiji buah anggur. Lepas dah kena ‘rodok’ disuruh test urine pulak serta keputusan selang beberapa minit negative. Ok tak pe la gitu aku mintak penyelesaiannya ubat untuk ‘pecah’ kantung period tu aje la. Sebab dah itu masalahnya pun. Selang 2minggu lepas pergi klinik pakar tu..ya MACAM berasa keluar period..tapi ada ke patut titis keluarnya sebesar 10sen aje..xkerap mana pun.. aku pakai pantyliner aje..ada pun 2hari jer..lepas tu dah kering. Dari situ aku dah mula janggal balik.
Masa terus berlalu dan hampir tiga bulan juga ketiadaan period aku. Badan aku hoho usah dikenang la sakitnya macamana. Sedangkan sebulan xmai period pun macam-macam kita boleh rasa ini kan pulak dekat 3bulan. Seksanya rasanya. Dalam bulan Julai kira dah banyak MC aku ambil kerana sakit ni. Seminggu lepas awal Ramadhan lalu sakit aku memang keterlaluan sampai muntah-muntah bagai. Sengal 1 badan sampai nak bergerak pun kena merangkak dan cirit-birit. En. Abe bawak aku ke hospital dan cek-up ambil darah serta buat urine sekali lagi. Bila keputusan keluar dari medical lab aku tengok result masih negative. Iye..negative..perasaan siapa yang TAK hiba kan? Satu lagi perkara yang korang xtahu perut aku dah mula “membukit” semacam orang mengandung 4-5bulan. Lepas dapat keputusan tu aku terus tempat pakar. Ingat kan boleh la terus berjumpa doctor pakarnya dan terus boleh tau apa masalah aku ni. Rupa-rupanya aku dapat appoiment aje. Dan tarikh temujanji tu pada 22/11/2012. Ya Allah..kenapa sampai sebegitu sekali. Ya Rabbi..kalau betol aku tunggu masa tu mau perut aku makin “menggunung” tanpa aku ketahui yang diri aku ni ‘mengandung’ ke atau ada ‘masalah’ lain ke atau ada ‘perkara’ yang diluar jangkaan ke..nauzubillah…jauhkan lah ya Allah..
Hari berganti hari, masa berganti masa tibanya hari raya aku balik kampung en. Abe tahun ni di Kelantan. Setiba dan beradanya aku dikampung, aku dan abe terima banyak ucapan “tahniah” dari rakan taulan serta saudara-mara abe yang dikata “kami akan buleh anok plop”. Hah hati sabar aje la..dengan persaan tidak seberapa riang aku menjawab.. “tak ada..kosong..mungkin ada masalah lain”. Sehari sebelum raya lepas mak mentua aku cadangkan suruh aku berurut dengan bidan. Bagi dia mana lah tahu kot sebenarnya aku ni dah ada ‘isi’ tapi main aci nyorok pulak. Aku pun turutkan saje la kata dia tu. Bidan tu biasa la cuit aku sana sini..sentuh sana sini..rasa sana sini..tekan-tekan sana sini..katanya “xdop isi nih..kalu ada gop dale seminggu pun buleh beraso doh” . Ok fine aku memang dah pasrah dan aku  fikirkan nanti lepas raya akan pergi private klinik atau hospital pakar untuk selesaikan masalah ini. Kalau kata perlu bedah..bedah aje la..biarpun mahal aku dah tak ambil peduli. Bagi aku duit boleh dicari tapi diri ni..kesihatan ni mampu ke untuk kita cari.
Lepas raya ingat nak pegi la cek dah la..tapi en.abe dapat call kena wat latihan kawad untuk hari merdeka pulak. So tangguh dulu la seminggu lepas merdeka pada 8/9/2012 (kira dah masuk 4bulan dah ni) abe bawak aku pergi klinik pakar wanita dulu. Alasan dia bagi baik cek di klinik dulu, kalau keputusan BAIK alhamdulliah, kalau xbaik klinik boleh keluarkan surat untuk refer hospital mana kita nak. Lagipun klinik tu kan memang dah connect dengan hospital yang kita nak pergi tu. I follow u aje la abe oiii mana yang baik. Bila dah daftar dan sampai giliran aku masuk la bilik doctor, aku cite apa masalah aku beberapa bulan yang lepas. Simple aje dia cek, sapu gel scan perut, u see…..

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-
7minggu kehamilan

“Tuu nampak..kan ada. Kenapa u cakap tak ada? “
“hehe..serius last saya pegi gov hsptal result negative doc..tggu appoiment date 22/11 nnti”
“haii..xkan nak tggu u deliver baru dapat tau yg u mengandung kot”
“tu yg saya frust doc.. dan dtg cek-up sini..mintak copy print pic scan ni doc J”
“ok..boleh J u tggu luar sekejap ye..nnti i bg vit n pil utk lebih kuatkan Rahim u”
Tu la dianya salinan gambar scan yang pertama aku dapat..Huaaaa..macamana nak aku gambarkan perasaan aku ye time tu..nak kata xde perasaan tipu la kan. Apa yang mampu aku ucap SYUKUR ALHAMDULILLAH Allah berikan aku rezeki untuk menimang cahaya mata lagi setelah dugaan dan himpitan perasaan yang kuat aku rasakan sebelum ini. Keluar aje bilik abe tnya (dia angkat kening aje) malas aku nak jawab tunjuk gambar scan aje la.
“apa benda ni?” abe bertanya pada aku..
“gambar scan la”
“nak tengok macamana?”
“meh sini..sini..biar kakak tgk” kata syakirah anak aku..ambil gambar tu tgk
“besar ni perut mama, kecik biji ni baby la abah…”
“hehe..apa laa abg ni..anak pun pandai tgk..abg yg xreti..” kata aku padanya..
“mana la abg nak tau..kelayakan xlepas nak jadi doctor dlu..”
“hahaha..ada-ada je la nak melawak pun dalam klinik ni”
“berapa bulan dah ni?”
Jari ditangan aku angkat jari telunjuk dan jari hantu je…si anak yang cerdik pandai berkata
“tadi baby buat peace dengan mama ye dalam bilik tadi?” hahaha..ada sajalah kau ni anak….cop-cop nama dah dipanggil dan aku ambil vitamin ngan ubat kuatkan Rahim tu, staff yang bagi ubat tu dah tau masalah aku ucap “congrats puan..akhirnya puan mengandung juga..makan ubat ni dan jaga diri elok-elok ye” apa yang mampu aku balas..hanya senyuman dan ucapan 
“Akhirnya…Syukur Alhamdulillah”

### masa nak on the way balik ke rumah sebenarnya aku ni macam xpercaya lagi dengan keputusan gambar scan tu..ada ke patut, gambar scan tu la keputusan lebih tepat kan..ishhh aku pun suruh abe singgah farmasi beli pregnant test..sesampai je rumah nampak sangat dah gelojoh aku ni aku buat urine dan keputusannya
POSITIF

dengan keputusan yang jelas begini..ianya berjaya menguatkan hati aku mengata SYABBAS ana..hahaha keterujaan melampau..orang yang dapat anak 1st pun xteruja macam aku ni kan. hopefully baby akan kuat sihat dan cergas membesar dalam perut mama ye..amin....




Tuesday, 11 September 2012

Kesah Lama (part 4 – perhabisan punya cite la)



Assalamualaikum…
Lamanya xkesahkan belog usang ni kan…hehe..ada jugak yang silent reader bertanya bila pulak la nak bersambung yang last story tu..ehem2..aku bukannya malas laa..Cuma xberapa nak rajin je..memandangkan dulu staff tempat kerja aku ni dah la xramai..keja banyak nak kena buat..sekarang baru la rasa reda sikit bila dah ambil empat orang kerani baru utk nolong2  kerja bahagian pentadbiran ni..ececece…mcm banyak sangat pulak kejanya nak kena buatkan..ihiksss…Ok la..untuk pengetahuan kesinambungan last story tu aku pendekkan cite aje la ehh…

7/12 Rabu – sedar awal pagi ni..memang berazam sungguh pegi hospital untuk cuci kandungan ni..kejutkan cik ah dari tidor..bodek bawak pergi rmh mak dia..katakan yang mak nya nak pegi tesco..hihi laju je la budak tu bangun semangat nk pergi rumah mak pengasuh dia tu..aku kemaskan la baju, kain, pads, plus air untuk persiapan aku dlm hospital nanti..lepas hantar cik ah ke mrh pengasuh..aku ngan cek abe terus menghala ke hospital RPB


Ye la tu..endah la sangat…


Masuk bahagian sakit puan (EPAU) tempat yang sama jugak…kemudian misi yang sama jugak semalam menanya :-

Misi : “eh kenapa u datang hari ni? Kenapa xtunggu appoiment date aje”……
Aku :  “saya datang ni pasal dah buat keputusan yang saya mahu cuci kandungan ni pada hari ni jugak”
Misi : “ u ni macam-macam la..saya xjamin boleh hari ni ye..pasal terlalu ramai sangat orang ‘n’ xsure doc free nak layan u..klu u nak jugak just admit ward aje la..bila boleh proceed saya xjamin”
Aku : “ok xpe saya tggu sampai doc free..”
Misi : “ishhh..u xboleh la hari ni…bila last makan?”
Aku : “malam tadi pukul 9.30”
Misi “ “hurrmmm..ok la nanti I try”

Merunsing-runsing misi tu dengan aku sebab aku berkeras nak jugak…macam-macam jugak alasan dia bagi..kata ward penuh laa..xde katil la..suruh mai esok la..tapi aku berkeras nak jugak…malas nak tunggu2 lagi dah..macam tu ke dikatakan”KAMI ENDAH” aku pun tanpa nak endahkan masa..kena tunggu jugak la..dalam pukul 12.30tghari kot baru ada katil free…baru la rasa senang lenang sikit nak baring-baringkan badan ni..lepas tu tetiba dijamukan pulak makan tengahari…wow…ngeh ngeh ngeh..(xbest mana pun dan aku dah remind kan diri jangan mkn sebab nak masuk bilik OT(Operation Theatre) hari ni jugak klu boleh dan sebolehnya) xmerasa nak makan pun ada jururawat pelatih tu datang.. 

“akak..xpayah makan la..akak puasa ye..akak salin baju ni..rasanya kejap lagi doc free..akak dah boleh terus bilik operation untuk cuci” 

eeeiiiiyaaahoooo..memang nak sangat la aku hari ni…segala aksesori pada tubuh semua kena buang la nnti nak masuk bilik OT..Cuma pakai baju persalinan yang nipis tu aje untuk masuk dalam bilik OT tu nanti..pada adik aku dah dimaklumkan..moga boleh la harapkan dia jaga anak aku malam nanti..


Dalam pukul 5.00petang aku disorong naik wheel chair ke dewan OT… ye tingkat yang sama masa bersalinkan cik ahh dlu..aku kembali lagi untuk ULFAH’s junior yang xmenjadi..tapi kali ni aku xnerves sangat..dan lebih cool relax..sebab aku redha jika ini bukan rezeki aku..assistant doc ada bertanya

Nurse : “adik nak keadaan adik sedar atau xsedar nanti dalam bilik OT?”
Aku : “saya nak dalam keadaan saya sedar boleh? Jika nak buat injection pun biar dari pinggang ke bawah saja la..saya sedia..saya xkesah pun”
Doc : “ishh..xpayah laa..nanti u fobia..takut..ngilu..dan macam-macam fikir risau u stress nanti better u tidor sekejap ye..i bg injection ubat tidor pada u..kejap je..xlama..prosesnya pun dalam 10-15minit aje”
Aku : “alahh…dalam sedar xboleh ke? Saya okey jer……erkkkkkk” – dah kena inject

Ana..bertahan..bertahann..bertahann mata tu…akhirnya..akuu..kecundang jua..terlelap jugak mataku..kihkihkih..macam dalam filem pulak ehh..lepas kena cucuk pengsan..kikiki…aku cuba menahan diri…tp entah bila terlelap pun xtau..masa tu lagi sepuluh minit pukul 6.00petang..
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Tetiba
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Aku tercelik mata…perlahan-lahan aje buka..berkedip-kedip mata ni..pandangan kabur..pejam celik berkali-kali teleng kepala kiri kanan..pejam celik lagi sampailah betul-betul clear pemandangan aku.. di mana aku ni? Kat mana aku? huwaaa macam dalam drama pulak..wakakaka ye aku dah sedar dan mata aku nampak kesatu arah..iaitu jam..pukul 6.20petang..hati ku berkata.. “eh..eh..kejap aje masa proses..rasanya tadi 5.50petang..betol la tu..doc xtipu..hehe” aku relax aje la..lepas 10minit orang dari ward yang aku stay tu datang ambil aku di dewan OT. Masa nak masuk dewan OT aku di tolak pakai wheel chair..tapi masa nak balik aku dibaringkan atas katil..dan orang-orang yang berada disekelilinglah yang dukung aku untuk pindah katil termasuk la my abe yang nolong angkat wifenya ini ihikss..terima kasih ye pada semua J
Sesampai aje aku dalam ward rupanya adik aku..kakak ipar aku serta anak-anak buah aku semua dah ada..entah bila adik aku sampai pun xtahu la..bila aku dah di angkat atas katil aku baru la sempat bersalam semua dan peluk cium anak aku dulu..pastu anak adik aku..si faris..dia pun panggil aku mama..yang jururawat pelatih tu konpius la dengan aku…

JP : “eh..akak sembang tadi kata anak akak sorang je?”
Aku : “ ye laa..ni anak akak – tala cik ah”
JP : “habis tu yang ni siapa? Dia panggil akak ‘mama’ jugak?”
Aku : “ni anak adik akak laa..dia panggil akak ‘mama’ dari kecik lagi”

Huahahaha..dia ingat ramai sangat anak aku kot….masa melawat pun dah xlama..adik aku pun balik rmh bawak anak aku balik sama..seronok la dia dapat jumpa main dengan sepupu semua..tinggal abe dgn aku..dia tunggu sampai malam..bagi aku mandi dgn makan aku dlu baru dia balik..masa mandi tu dalam pukul 8.00 lebih laa..darah banyak keluar..aku tukar pakai pads baru..makan nasi ayam yang xseberapa selera nak telan..walaupun dikira lapor jugak la..setelah hamper 24jam tidak menjamah apa2.. dalam pukul 10.30malam abe pun balik la..aku kesiankan dia..dari pagi tadi lagi kalut kesahkan aku..pegi pejabat apply cuti ngan GL utk aku masuk ward ni..petang datang jenguk aku lagi..layan aku sampai malam..aku risaukan anak aku tu dah biasa tidor malam cium bau tiak aku yang wangi ni..ececececehhh wangi la sangat kan…malam ni entah lena ke tidak tidurnya..

8/12 Khamis – ermmm..terasa lenanya tidur aku..sedar je dah pagi..alhamdulillah..lepas dah breakfast pagi ni doc yang handle aku tu dating untuk check-up aku..

Doc : “u ok pagi ni?”
Aku : “ok J
Doc : “bangun pagi tadi ada rasa pening2 ataupun macam nak pitam?”
Aku : “Alhamdulillah xde pun”
Doc : “ada sakit bahagian mana?”
Aku : “xada laa”
Doc : “perut?”
Aku : “pun ok”
Doc : “everything ok..u boleh la discharge hari ni”
Aku : “sure doc? Tq ye..saya nak MC sekali ye doc..seminggu ye”
Doc : “ok kita bagi u MC 7hari”
Aku : “J terima kasih”

dan Alhamdulillah dah boleh keluar. Call abe dtg cepat la..xsabar nak balik ni hehe..aku pun rehat la kejap..lepas tu bersiap tukar pakaian dah rehat (sempat tidor la) sementara tunggu cek abe datang amik..sudahnya dekat pukul 2.00petang baru dia sampai..hoho kesian aku..time lunch pun dorang (pihak hospital) tak di baginya aku makan..kesian aku..dah la pagi tu makan roti mayat tu 2keping aje ngan air kopi..teruk betol..pasalnya depa tengok aku pakai baju biasa dah kot..tunggu time nak kuar je..tu yang tak bagi makan..hampeh tol la..sampai aje abe aku kuar terus cepat-cepat..ye la nak sentap la xbagi makan huhu..aku lapo tau..pi kaunter nak bayar..eh..nk bayar hape..pakai GL abe la..free je hehe...mujur la adik aku begitu memahami..sampai rmh di jamu terus nasi + sup sayur + ayam panggang..wallaweyy..ku hadap sungguh..(makanan orang dalam pantang katanya :)


sekiannnn........

Thursday, 29 December 2011

Aku Redha (part 3)


6/12 Selasa -  Pagi - ye..aku memang plan cantik dah..anak anta ke rumah ngasuh nak pergi berdua dengan abe aje..sebabnya aku pikir kalo jawapan positif (maksud aku kalo baby dalam perut ni ada..) ok tak apa la..lepas cek terus balik. Tapi kalau jawapannya negatif (baby dah tak ada kena cuci/gugurkan la mesti kena tahan wad)..tak pasal-pasal abe lak tukar plan aku tuh..dia nak bawak anak sekali..isshhh..(kalo kena tahan wad kan xpasal-pasal kena anta anak balik semula.)..ok tak ape aku pun follow aje la plan dia tu..malas nak gadoh hal kecik macam tu..aku ni bukan apa..Cuma kesiankan dia aje..nanti dia jugak yang penat kehulu ke hilir kesahkan aku dengan anak yang banyak ragamnya (biasalah budak  kan) sampai di klinik serah appoiment kad tu aku tunggu la sampai giliran aku..mujur orang pun tak ramai..xde la tunggu lama sangat..masuk aje bilik baring dan scan perut..


jangkamasa 6minggu (dari google)

 
Lebih kurang gitu la gambar scan..sekali aje doc tu imbas dengan scan. Kemudian terus dia geleng-geleng kepala..dan assistant dia yang explen kat aku katanya..
“baby dlm perut u ni xberkembang..gambar scan pun masih macam 2minggu yang lepas. So u nak abortion di sini or GH?”
Ermm…terima perkhabaran gitu..sedih la juga..sebabnya baby ni pun memang aku harap sangatkan..tapi bila start time turun darah hari tu aku dah mula terima jika tak ada rezeki..dan cek kali ni pulak SAH katanya baby ni dah tak ada..yeahh aku REDHA..aku terima qadak dan qadar ini. Mungkin ada hikmahnya dan rezeki dilain kali…sepatutnya gambar scan tu jadi macam gini bila sewaktu dengannya
jangkamasa 11-12minggu (dari google)

 
Eh berbalik pada pertanyaan dia tadi
“ok la..i nak confirm letter dari klinik then I nak refer GH aje la”  
“orait u tunggu luar dulu sampai i panggil u “
Keluar aje aku dari bilik tu, aku bagitahu cheq abe la kata dah tak ada..tunggu buat surat dari klinik refer GH aje..
Haaaa…kan kan jawapan tu negative (kena anta anak balik rumah ngasuh la)..nak tak nak kena hanta jugak la..tak kan nak angkut bawak pergi hospital..

Petang – aku ngan abe aje pergi hospital terus ke bahagian EPAU (sakit puan) dan bagi surat tu..doc pelatih junior beria la interview aku dulu tanya macam-macam..tertunggu-tunggu jugak aku dia xmo scan aku ke?? Rupanya dia xreti..kahkahkah…kendian datang pulak doc cina (pelatih juga..senior) dia yang scan aku..kata dia memang dah tak ada..aku tau la memang dah tak ada..aku datang ni untuk cuci..kalau masuk wad hari ni pun mungkin xboleh nak buat juga pasal doc sibuk..kata dia (ahhh..alasan xbleh blah) aku ni bercampur baur dah..xkan nak tunggu esok?? Esok pulak abe ada taklimat..ishh macam-macam laa…kalo buat terus hari ni kan senang..boleh pulak dia pesan gini..
“datang masa hari appoiment aje la (15/12) kami dah bagi tarikh tu datang hari tu aje la..tak pun bila puan rasa sakit atau dah turun/tumpah darah terus datang sini..”
Macamana nak tau turun darah tu? (mana la aku tahu..tu yang tanya dia) misi kat situ bagitahu macam isi/telor ikan tu ketulnya..dan bawak sekali benda tu kalau terkeluar..dan terus disuruhnya aku balik aje..
Keluar dari bilik aku explen la kat abe…apa lagi hot la dia..nak tangguh-tangguh simpan buat apa lagi kan?? Baik cuci aje kalau dah tak ada…masuk kereta dengan muka masam mencuka la hot dia dengan doc yang senior tu..dalam perjalanan balik tetiba dia singgah klinik RS pulak..dan dia sendiri masuk klinik tu..aku tunggu dalam kereta aje..ingatkan dia nak buat apa..elok dia masuk dalam kereta balik dan bagi tahu aku “kalo nak cuci kat klinik tu kena RM450.00 ayang nak ke?” isshhh xpe la..xyah la..aku yang xnak..nanti aku pikirkan cara lain..aku xnak susahkan dia..cian abe aku yang risaukan aku sangat..
tetiba durian!!!
 
Malam – last aku makan malam ni dah pukul 9.30malam (huhu lewatkan) lepas rehat-rehat kan badan yang penat seharian ke klinik ke hospital dan ke klinik lagi.. sambil tengok-tengok tv..dalam pukul 11.00malam baru la si kecik tu tidor..tetiba abe panggil aku dari dapur..biappp biapp..ciss rupanya dia kopek durian..(sepupu aku bagi ahad lepas..dorang ziarah aku berkelah makan kat rumah aku ni – 6biji) 3biji dah bagi mak ngasuh cik kyrah tinggallah lagi 3biji..memula kopek 2biji ulasnya keras sikit..bila kopek biji yang terakhir la yang abe laung panggil aku dalam bilik ajak makan sekali..hahaha amekaw kol 12.00tghmalam diajaknya aku makan durian..aku apa lagi memandangkan yang dalam perut ni pun dah tak ada..tunggu time nak cuci aje..bila dah cuci kena berpantang pulak..jadi baik la aku balun sekarang ni kan..hahaha..makan pun xbanyak..pasal ulas dia skit aje..bijinye kecik..
Tak lama lepas tu aku rasa macam terkincit sikit..huwaaa still kuar darah lagi..kalau sapu dengan tisu (sehelai) kira banyak juga la..bila masuk bilik dengan pembaringan yang tak selesa bermacam-macam aku pikir..nak pergi cuci esok aje ke atau minggu depan..kalo ikut m/c aku hari ni dah habis..kalau esok boleh terus aku bercuti untuk berpantang sekali..kalau minggu depan kena keja dulu kemudian baru sambung cuti untuk berpantang..setelah habis pikir aku buat keputusan esok aje la..abe pun kata taklimat xpenting..aku ni haa katanya lagi penting..so kompom je la abe ye sok pi cuci..kita abaikan aje la appoiment yang 15/12 tuu..jenuh juga la nak tunggu.
Aku pun terpikir juga xkan la nak tunggu sampai tumpah darah penuh rumah baru nak pergi..kalau jadi siang tak apa la jugak..kalau jadi pukul 3-4pagi apa nak buat?? Yang kelam-kabut nanti sapa?? Abe aku jugak..mana nak kesahkan aku ni dah tentu terbongkang nanti..dengan cik kyrah tu lagi..nak anta mana? Nak bawak pulak macamana? Hantar ke rumah mak ngasuh?? Nak ketuk pintu rumah orang pukul 3-4pagi sedang orang tengah nyenyak tidor..sah-sah la budak kecik tu pun xmau pergi/tidor sana..ragam dia belom kira lagi tuu..haaa macam-macam aku pikir risikonye kan…jadi jalan terbaik elok aku pergi esok aje untuk cuci..dan ini muktamad…




………………………………………………………………………….........bersambung