Friday, 16 November 2012

Akhirnya…Alhamdulillah


As-Salam
Emmm.. macamana aku nak mulakan penulisan kali ni…rasa macam kekok pulak bila dah lama tak menaip panjang-panjang nih..ok lah street to the titik aje la..aku nak cite kan kesah aku dapat “orang baru” lagi..ngeeeee yang nombor 3 tau kali ni –padahal entry story lepas je cite pasal gugur kan- tak apa laa..tu yang namanya REZEKI. Kurniaan Allah SWT nak bagi pada aku. Alhamdulillah. Amin
Macam-macam dugaan jugak la nak dapatkan yang no3 punya ni. Kesabaran aje lahh. Tahun lepas pada 15/9/2011 anak pertama aku masa tu berumur 2thn 5bulan dan aku disahkan mengandung..tapi aku alami keguguran pada usia kandungan 11minggu lebih. (ni kalau kata gugur ramai yang dok fikir yang aku ni jatuh laa…pastu kuar darah la kann??? Padahal idak gitu kejadiannya. Punca aku gugur tu kerana janin xmembesar dalam kandungan aku.) Bila scan, gambar scan menunjukkan seperti janin tu seusia 6minggu aje dan aku serta cheq abe mengambil keputusan utk “cuci” janin yang tak “menjadi” tu di hospital kerajaan aje pada 7/12/2011. Selepas itu aku berpantang hanya 2minggu aje dan berurut.
 Lepas pada pantang tu selang sebulan macam biasa la period aku kembali normal macam biasa (psstttt..kitaran period aku normal tau selang 28-30hari sejak dari mula lagi) Pada 3/5/2012 last period aku dan selang 6bulan selepas keguguran..xdtg bulan dah.. Tapi  aku abaikan aje dan tak ambil kisah sangat kalau lewat setakat 15hari tu macam pasti aje diri ini mengandung lagi. Bila dah lebih sebulan lewat aku pun beli la pregnancy test tu. Orang lain bila dah beli test aje la cepat-cepat kan… tapi aku dok sambil lewa aje lagi..lepas seminggu beli baru test kuikuikui… tapi bila buat pregnancy test..result  nyaa

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

NEGATIF.. uolss..

hah…jangan nak beliak mata sangat yee.. kalau ikutkan masa tu memang dah lebih 2bulan xde nak mai period aku. Tapi aku..hah encik abe pun kata degil..xcaya..aku beli lagi..nah kali ni aku beli 3pcs terus hahaha tamak kan aku. Selang seminggu lepas test yang pertama tu aku cuba lagi dan keputusan kali ke-2 ni macam ada kekeliruan sikit. Hah ni rupanya…

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

 macamana nak baca result ni?

Apa pendapat korang yang tengok..ada ke idok?? Huaaahuhu pada aku..hoho tentu-tentu la aku xcaya. Try test lagi pakai yang lain pulak. Tapi kali ni aku nak pakai yang digital test punya. Hoho mahal woo yang digital ini punya aku beli. Membebel en. Abe aku masa beli benda alah ini bila aku sebut harganya. Tapi hah apa aku kira kann..aku xpuas hati aku beli laa..lantak la mahal pun hehehe (mau nye xbising..dah duit dia..hahaha) ok aku pun test la buat kali ke-3 ni. Acecece kekonon digital ni bacaan keputusannya nanti mesti tepat dan aku pun test la..

-


-


-


-


-


-


-


-


-


-



keputusannya

Sama juga. Untuk makluman pembaca sekalian (ewah mcm ramai je) yang test digital ni punya bila dah pakai untuk ujian urine aku.. TAK BOLEH BACA RESULT nye pasal aku dah tersalah gunapakai benda tu..haiyaaa..manyak rugi wooo. Kesudahannya aku pakai aje la test yang biasa tu untuk test buat kesekelian kalinya (kali ke-4) dan keputusannya

-


-


-


-


-


-


-


-


-


-

serius memang xde “ISI”

Selang beberapa hari abe bawak aku ke klinik pakar wanita. Setelah aku cite masalah aku. Doctor yang bertugas scan perut aku. Tapi gambar scan masih samar-samar dan dia mintak izin aku untuk scan ‘rodok’ dibawah pulak. Katanya mungkin lebih terang klu kita tengok dari sini. Boleh Nampak apa yang ada. Ye memang Nampak “kantung” tapi katanya tu kantung period yang xpecah, bukannya kantung baby. Bezanya kantung tu nampak menggerutu sikit macam sebiji strawberry. Kalau ada baby, kantung tu licin je macam sebiji buah anggur. Lepas dah kena ‘rodok’ disuruh test urine pulak serta keputusan selang beberapa minit negative. Ok tak pe la gitu aku mintak penyelesaiannya ubat untuk ‘pecah’ kantung period tu aje la. Sebab dah itu masalahnya pun. Selang 2minggu lepas pergi klinik pakar tu..ya MACAM berasa keluar period..tapi ada ke patut titis keluarnya sebesar 10sen aje..xkerap mana pun.. aku pakai pantyliner aje..ada pun 2hari jer..lepas tu dah kering. Dari situ aku dah mula janggal balik.
Masa terus berlalu dan hampir tiga bulan juga ketiadaan period aku. Badan aku hoho usah dikenang la sakitnya macamana. Sedangkan sebulan xmai period pun macam-macam kita boleh rasa ini kan pulak dekat 3bulan. Seksanya rasanya. Dalam bulan Julai kira dah banyak MC aku ambil kerana sakit ni. Seminggu lepas awal Ramadhan lalu sakit aku memang keterlaluan sampai muntah-muntah bagai. Sengal 1 badan sampai nak bergerak pun kena merangkak dan cirit-birit. En. Abe bawak aku ke hospital dan cek-up ambil darah serta buat urine sekali lagi. Bila keputusan keluar dari medical lab aku tengok result masih negative. Iye..negative..perasaan siapa yang TAK hiba kan? Satu lagi perkara yang korang xtahu perut aku dah mula “membukit” semacam orang mengandung 4-5bulan. Lepas dapat keputusan tu aku terus tempat pakar. Ingat kan boleh la terus berjumpa doctor pakarnya dan terus boleh tau apa masalah aku ni. Rupa-rupanya aku dapat appoiment aje. Dan tarikh temujanji tu pada 22/11/2012. Ya Allah..kenapa sampai sebegitu sekali. Ya Rabbi..kalau betol aku tunggu masa tu mau perut aku makin “menggunung” tanpa aku ketahui yang diri aku ni ‘mengandung’ ke atau ada ‘masalah’ lain ke atau ada ‘perkara’ yang diluar jangkaan ke..nauzubillah…jauhkan lah ya Allah..
Hari berganti hari, masa berganti masa tibanya hari raya aku balik kampung en. Abe tahun ni di Kelantan. Setiba dan beradanya aku dikampung, aku dan abe terima banyak ucapan “tahniah” dari rakan taulan serta saudara-mara abe yang dikata “kami akan buleh anok plop”. Hah hati sabar aje la..dengan persaan tidak seberapa riang aku menjawab.. “tak ada..kosong..mungkin ada masalah lain”. Sehari sebelum raya lepas mak mentua aku cadangkan suruh aku berurut dengan bidan. Bagi dia mana lah tahu kot sebenarnya aku ni dah ada ‘isi’ tapi main aci nyorok pulak. Aku pun turutkan saje la kata dia tu. Bidan tu biasa la cuit aku sana sini..sentuh sana sini..rasa sana sini..tekan-tekan sana sini..katanya “xdop isi nih..kalu ada gop dale seminggu pun buleh beraso doh” . Ok fine aku memang dah pasrah dan aku  fikirkan nanti lepas raya akan pergi private klinik atau hospital pakar untuk selesaikan masalah ini. Kalau kata perlu bedah..bedah aje la..biarpun mahal aku dah tak ambil peduli. Bagi aku duit boleh dicari tapi diri ni..kesihatan ni mampu ke untuk kita cari.
Lepas raya ingat nak pegi la cek dah la..tapi en.abe dapat call kena wat latihan kawad untuk hari merdeka pulak. So tangguh dulu la seminggu lepas merdeka pada 8/9/2012 (kira dah masuk 4bulan dah ni) abe bawak aku pergi klinik pakar wanita dulu. Alasan dia bagi baik cek di klinik dulu, kalau keputusan BAIK alhamdulliah, kalau xbaik klinik boleh keluarkan surat untuk refer hospital mana kita nak. Lagipun klinik tu kan memang dah connect dengan hospital yang kita nak pergi tu. I follow u aje la abe oiii mana yang baik. Bila dah daftar dan sampai giliran aku masuk la bilik doctor, aku cite apa masalah aku beberapa bulan yang lepas. Simple aje dia cek, sapu gel scan perut, u see…..

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-
7minggu kehamilan

“Tuu nampak..kan ada. Kenapa u cakap tak ada? “
“hehe..serius last saya pegi gov hsptal result negative doc..tggu appoiment date 22/11 nnti”
“haii..xkan nak tggu u deliver baru dapat tau yg u mengandung kot”
“tu yg saya frust doc.. dan dtg cek-up sini..mintak copy print pic scan ni doc J”
“ok..boleh J u tggu luar sekejap ye..nnti i bg vit n pil utk lebih kuatkan Rahim u”
Tu la dianya salinan gambar scan yang pertama aku dapat..Huaaaa..macamana nak aku gambarkan perasaan aku ye time tu..nak kata xde perasaan tipu la kan. Apa yang mampu aku ucap SYUKUR ALHAMDULILLAH Allah berikan aku rezeki untuk menimang cahaya mata lagi setelah dugaan dan himpitan perasaan yang kuat aku rasakan sebelum ini. Keluar aje bilik abe tnya (dia angkat kening aje) malas aku nak jawab tunjuk gambar scan aje la.
“apa benda ni?” abe bertanya pada aku..
“gambar scan la”
“nak tengok macamana?”
“meh sini..sini..biar kakak tgk” kata syakirah anak aku..ambil gambar tu tgk
“besar ni perut mama, kecik biji ni baby la abah…”
“hehe..apa laa abg ni..anak pun pandai tgk..abg yg xreti..” kata aku padanya..
“mana la abg nak tau..kelayakan xlepas nak jadi doctor dlu..”
“hahaha..ada-ada je la nak melawak pun dalam klinik ni”
“berapa bulan dah ni?”
Jari ditangan aku angkat jari telunjuk dan jari hantu je…si anak yang cerdik pandai berkata
“tadi baby buat peace dengan mama ye dalam bilik tadi?” hahaha..ada sajalah kau ni anak….cop-cop nama dah dipanggil dan aku ambil vitamin ngan ubat kuatkan Rahim tu, staff yang bagi ubat tu dah tau masalah aku ucap “congrats puan..akhirnya puan mengandung juga..makan ubat ni dan jaga diri elok-elok ye” apa yang mampu aku balas..hanya senyuman dan ucapan 
“Akhirnya…Syukur Alhamdulillah”

### masa nak on the way balik ke rumah sebenarnya aku ni macam xpercaya lagi dengan keputusan gambar scan tu..ada ke patut, gambar scan tu la keputusan lebih tepat kan..ishhh aku pun suruh abe singgah farmasi beli pregnant test..sesampai je rumah nampak sangat dah gelojoh aku ni aku buat urine dan keputusannya
POSITIF

dengan keputusan yang jelas begini..ianya berjaya menguatkan hati aku mengata SYABBAS ana..hahaha keterujaan melampau..orang yang dapat anak 1st pun xteruja macam aku ni kan. hopefully baby akan kuat sihat dan cergas membesar dalam perut mama ye..amin....




6 comments:

  1. congrats puan ana,,, best bc story u la.., sy pon ada mslh gak,, sy ni dh 8blan kawin tp xder ank.. ni lastperiod 23.5.13 n slps 1week i ada beli pgncy test kit n test kat umah-ve, sedih giler ms tu., then cuma perut n pinggang sy sakit sesangat mcm nk peyed tp xgak,.. keputihan pon ada.. sebelom ni xder la plak mslh ni.. tp sy xder apa2 simptom sbgi sy mengandung.. sy amat sedih sgt... sy sekarang tgh tunggu smpi hujung bulan utk buat scan tvs.. scan melalui vagina, tp i xhrp sgt pon tkt kecewa lg...

    ReplyDelete
  2. CONGRATS.... feel so excited. all de best

    ReplyDelete
  3. Tahniah... seronok baca cerita u.. Naluri seorang ibukan..

    http://sweetmom83.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. tahniah akak...saya ne pun dah nak masuk 3 bulan ne tak datang..harap ada lah isi..kalau ikut akak ne alhamdulilah takut juga nak minum ubat turun darah kan?ermm..bairkan je la..mana tahu ada...akak lama tak period 4 bulan ah?chek2 7 minggu..harap2 saya pun gini lah..dah sedozen beli test semua nagtv ermm..24/8/2013 tak dtg haid,24/9/2013 tak datang haid, 24/10/2013 tak datang haid juga..kang nak tgok la 24/11/2013 ne ada ke tidak..harap tak da n hamil la amin.

    ReplyDelete
  5. Salam..Sis...mmg smpai dah 3 bln tu check upt negative ke? Why eh??..ade x doc bgtau?

    ReplyDelete
  6. salam...tahniah saudari...saya ni pon tgh menunggu kedatngan period...mungkin masih awal...ikut kan last tarikh period 28hb feb...tapi sampi la ni belum datang...masa awal bulan 4 aritu ada datang tp kejap sgt...bukan sehari tp sewaktu..cth dtg waktu mahgrib tp isyak sampi keesokkan harinya terus x dtg...dua kali terjadi mcm ni..sampai 2 kali mandi wajib..pastu smpi sekarang x dtg...dah buat urine test 3 kali tp negative..skrg saya mulai risau takut penyakit tp bila baca kisah saudari saya harap saya pon punyai rezeki mcm kisah saudari...untuk makluman saya dah kahwin nak masuk 9 tahun...belum do kurniakan anak pon...perasaan?..hanya Allah yg tahu...sudah lama saya menunggu..tp apa keputusan nya saya redha..sbb Allah sj yg tahu mana yg terbaik buat saya dan suami...kpd semua tolong doakan saya ye :'(

    ReplyDelete